Ventilatie

Waarom ventilatie?

Het zijn de aanwezige personen, dieren en planten die vocht produceren en afgeven aan de lucht. Dit vocht mengt zich met (kook)luchtjes, rook en ongewenste stoffen. Wanneer men niet ventileert kunnen het vocht en de stoffen flink wat klachten veroorzaken: concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs benauwdheid, zere ogen en een droge keel. De gevolgen op langere termijn zijn nog vervelender. Tijdens de coronacrisis is het belang van ventileren vaak benadrukt. Sterker nog: het was een van de basisregels die bij moest dragen aan het afvoeren van besmette druppeltjes in de lucht.

Ventilatie onderdeel in het Bouwbesluit

In het Bouwbesluit -een wet waarin staat waar nieuwbouwwoningen aan moeten voldoen- staat dat alle nieuwbouwwoningen en woningen die grondig gerenoveerd worden moeten worden voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem.

Er wordt dus steeds meer aandacht besteed aan de luchtkwaliteit van ruimtes waarin geleefd en gewerkt wordt. Vaak is een eenvoudig ventilatiesysteem al voldoende om de ruimtes hygiƫnisch, droog en zonder luchtjes te houden.

Soorten ventilatie

Ventileren kan op verschillende manieren:

Mechanische ventilatie
Bij dit type ventilatie wordt verse lucht via ventilatieroosters en ramen het gebouw binnengelaten en wordt de lucht in natte ruimtes (de badkamer, het toilet en de keuken) afgezogen. Dit kan automatisch of vraaggestuurd.

Balansventilatie met warmteterugwinning (wtw)
In dit systeem worden zowel de aan- als de afvoer mechanisch geregeld (vandaar de benaming balans). Dit type ventilatie kan zowel lokaal als centraal worden ingeregeld. Bij de laatste optie wordt de lucht door een buizensysteem in het gebouw naar de verschillende ruimtes vervoerd. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen en afgegeven aan de vers aangevoerde lucht.


Vraag het team van De Vries Installatietechniek gerust advies over de beste ventilatieoplossing voor uw omgeving. Wij bieden pasklare oplossingen op basis van uw wensen en onze nauwkeurige berekeningen.